Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co se to dítě ve škole vlastně učí?!

Vzhledem tomu, jaké pitomosti se nyní v souvislosti se vzděláním řeší (například zákazy mobilních telefonů), vytrácejí se z diskuze témata mnohem důležitější. Jedním z nich je skryté kurikulum.

Co to skryté kurikulum je? Zjednodušeně řečeno je to obsah, který si žáci ze školy odnášejí, aniž by to sama škola zamýšlela. Jedná se o oblast chování, respektování autority a norem, akceptaci psaných i nepsaných pravidel a mnoha jiných. Malý příklad: například v německých celodenních školách je zvykem, že učitel obědvá se svými žáky u jednoho stolu. To se u nás nenosí a nedávno jsem ve školní jídelně dokonce viděl, že učitelé jedí ve své vlastní místnosti, označené nápisem „jen pro zaměstnance“. Samozřejmě jsem slyšel mnohokrát, že učitelé „chtějí mít klid alespoň při obědě“. Jinde se učitelé zase zamykají v kabinetu o velké přestávce, protože „chtějí mít klid alespoň na svačinu“. Ano, přece je při jídle nebudou otravovat jejich vlastní žáci! Jak zmíněné případy působí na klima školy, je zřejmé. Je také jasné, že někde to jde, jinde ne a je to tedy především o učitelích a jejich vztahu k žákům, a v neposledním případě se tu projektuje i vzdělávací filozofie konkrétní školy (v některých případech i její neexistence).

Na skryté kurikulum jsem si také vzpomněl, když mi kamarádka vyprávěla o své dceři, jedničkářce. Ve třetí třídě jim učitelka zadala jako úkol ten tradiční a nesmyslný čtenářský deník. Naše jedničkářka si koupila malý sešitek, do kterého napsala několik obsahů knih – a dostala ve škole jedničku. Její vztah ke čtení to samozřejmě nějak nevylepšilo. Maminku onehdy šokovala tvrzením, že se jí jedna kniha líbí „protože se s ní dobře hází“. Rok se sešel s rokem a je tu opět stejný úkol – čtenářský deník. Jak to vyřešila naše žákyně ve čtvrté třídě? Koupila si větší sešit, opsala do něj slovo od slova ten předchozí, přikreslila obrázky – a opět dostala jedničku. Aniž by za celý rok přečetla jednu jedinou knihu.

 Co se žákyně naučila? Mnoho věcí! Napadá mě třeba to, že formální a nesmyslné úkoly je nejlépe řešit formálně. Také to, že stará věc, ale s novým obalem, se dobře „prodává“. Také si už na prvním stupni čuchla k oblíbené strategii našich žáků, zvané „minimax“: minimální úsilí, maximální účinek. Pochytila základy našeho českého „jak přečůrat byrokrata“. Vidím do budoucnosti a představuji si ji na gymnáziu, kde v perfektní grafice předává učitelce svůj čtenářský deník, kde stále figurují ty stejné knížky pro děti, nečtené, ale dobře formálně zpracované – a opět dostává jedničku. To už bude vědět, že nemusí věci dělat tak, jak umí nejlépe, ale tak, aby byl učitel spokojený. A ten dnešní se spokojí opravdu s málem a ošulit se dá s prstem v nose. Bude ho tedy oprávněně považovat za pitomce a nekňubu. Naše žákyně bude  plně využívat stránky jako seminárky.cz, kde je v sekci „obsahy a rozbory děl“ plných 2537 položek! O lásku ke čtení nejde, u nás se přece vzděláváme jinak! Žáci a studenti nečtou knihy ani původní zdroje, mají přece zapsané výklady učitele, stažené jeho powerpointové prezentace a učí se zpracované otázky, které sami  nevytvoří, ale které si navzájem prodávají a kupují.  A kdo ví, jednou si třeba naše žákyně zaplatí i napsání diplomové práce. Jinak by to přece bylo moc čtení. Vítejte v českém školství!

 

Autor: Robert Čapek | pátek 22.2.2019 13:26 | karma článku: 22,45 | přečteno: 1049x
  • Další články autora

Robert Čapek

Děti jsou doma - a co s nimi mají dělat rodiče?

První úkol rodičů je jasný - filtrovat to, co se na některé žáky valí za školy. Být dobrým motivátorem, ale zároveň odmítnout roli dozorce nucených prací nebo pomocného učitele.

8.4.2020 v 14:15 | Karma: 0 | Přečteno: 104x | Diskuse| Ostatní

Robert Čapek

Děti jsou doma: poučení z krizového vývoje

I mě zalévá pocit spoluúčasti a spolupráce. Nejsem nelida. Ale nesouhlasím s tím, že by nyní mělo nastat období hájení a nemělo by se ukazovat na chyby, které se dějí v současnosti oblasti vzdělávání. Rád i poradím :-)

19.3.2020 v 9:56 | Karma: 7,05 | Přečteno: 339x | Diskuse| Ostatní

Robert Čapek

Děti jsou doma II : Vytěžme pozitiva homeschoolingu!

Domácí školáci jsou pro učitele v mnoha ohledech příkladem dobré praxe. Jak to ty maminky dělají, že u přezkoušení leckterý domškolák strčí běžného školáka do kapsy? A to jsme ani netušili, jak aktuální to téma bude.

14.3.2020 v 14:41 | Karma: 3,14 | Přečteno: 141x | Diskuse| Ostatní

Robert Čapek

Děti jsou doma. Jak na domácí práci žáků?

Pandemická protiopatření oddělila žáky o učitelů. Mnozí začali panikařit: co přijímačky? Co maturity? Co s učivem? Ale pravidla kvalitní výuky platit nepřestala.

12.3.2020 v 9:16 | Karma: 4,18 | Přečteno: 110x | Diskuse| Ostatní

Robert Čapek

Měkká a tvrdá škola - jaká je pravda?

L. Ortová, která se nazývá „tradičním rodičem“, napsala text "Rozhodněte, měkká nebo tvrdá škola", kde opravdu používá podivné označení „měkká“ a „tvrdá“ škola. I pokud na to přistoupíme, zvládla napsat příliš nesmyslů.

15.1.2020 v 20:23 | Karma: 0 | Přečteno: 96x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Lídr kandidátky AfD propustí asistenta podezřelého ze špionáže, do voleb půjde

24. dubna 2024  10:12

Lídr kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) Maximilian Krah i přes obvinění svého asistenta ze...

Vyberte si jednotku a pozici. Ukrajina se snaží nalákat nové rekruty

24. dubna 2024  10:01

Daleko od zákopů, v nových centrech po celé Ukrajině, nabízejí civilní náboráři vyzbrojení...

KOMENTÁŘ: Na vině je přece vždycky žena... Feriho případ odstartoval změny

24. dubna 2024

Premium Tři roky nepodmíněně a zaplacení odškodného třem obětem. Takovým potvrzením rozsudku v pondělí...

Opilá policistka, která zaklekla dívku před klubem, nijak potrestaná nebyla

24. dubna 2024  9:55

Policista, který v únoru na pražském Smíchově brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku, byl zproštěn...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1042x
Hrozně líný bloger. 

Seznam rubrik